AFRIKIETIŠKI GELTONIEJI
RYŽIAI V VG
lengvas | 4 asm. | 20 min.
200 g basmati ryžių
2 šaukštai aliejaus
½ šaukšto rudojo cukraus
1 šaukštelis ciberžolės
2 šaukštai razinų
500 ml vandens
Ryžius gerai nuplaukite po tekančiu
vandeniu. Nuplautus ryžius suberkite į
puodą su aliejumi, cukrumi, ciberžole ir
razinomis. Supilkite vandenį, išmaišykite, dėkite puodą ant kaitros, užvirkite,
sumažinkite kaitrą, puodą uždenkite ir
pavirkite, kol vanduo susigers – apie 10
minučių. Prieš patiekdami į stalą ryžius
išmaišykite.
aliejumi, suberkite nuluptus ir susmulkintinus valgomuosius svogūnėlius,
pakepkite maišydami apie 2 minutes. Sudėkite nuluptus ir norimo dydžio gabalėliais supjaustytus pastarnokus ir kepkite
apie 6 minutes, kol gražiai apkeps.
3. Supilkite sultinį, kapotus čiobrelius,
pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite.
Patroškinkite ant vidutinės kaitros, kol
pastarnokai suminkštės – apie 8 minutes. Sudėkite špinatus ir išmaišykite.
4. Kitame dubenyje ištirpinkite sviestą,
suberkite miltus, maišydami pakepinkite
apie 1 minutę. Nuolat maišydami miltus
po truputį pilkite pieną, pakaitinkite, kol
padažas ims tirštėti. Padažą pagardinkite
druska, pipirais ir muskatais.
5. Paruoštą troškinį sudėkite į formą,
užpilkite padažo.
6. Taip paruoštą troškinį, galite šauti į
įkaitintą iki 180 °C orkaitę 8 minutėms
arba skanauti iš karto.
ČESNAKINIS MOLIŪGAS
V
lengvas | 4–6 asm. | 1 val.
TROŠKINTI ŠPINATAI
IR PASTARNOKAI V
lengvas | 6–8 asm. | 40 min.
1 kg pastarnokų
500 g špinatų
2 valgomieji svogūnėliai
2 šaukštai sviesto
2 šaukštai aliejaus
500 ml sultinio
1 šaukštas kapotų čiobrelių
Padažui:
1 šaukštas sviesto
1,5 šaukšto miltų
500 ml pieno
½ šaukštelio muskatų
druskos, pipirų pagal skonį
1. Špinatus sudėkite į verdantį vandenį,
palaikykite 10 sekundžių, išimkite ir perplaukite šaltu tekančiu vandeniu.
2. Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą su
18
Druska ir pipirai
1 sviestinis moliūgas
2 šaukštai sviesto
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako
žiupsnelis druskos
žiupsnelis Kajeno paprikos
pipirų pagal skonį
petražolių papuošimui
1. Moliūgą nulupkite, perpjaukite išilgai,
pašalinkite sėklytes. Puseles įpjaukite
2-3 mm juostelėmis, bet ne iki galo, kad
moliūgo puselės liktų vienoje vietoje.
Moliūgo puseles dėkite perpjauta puse
žemyn į kepimo popieriumi išklotą
skardą, patepkite aliejumi, pabarstykite
druska ir pipirais. Šaukite į įkaitintą iki
200 °C orkaitę ir kepkite apie 20 minučių,
kol moliūgas suminkštės.
2. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su
kapotu česnaku ir Kajeno paprika.
3. Tirpintu sviestu ir prieskonių mišiniu
aptepkite moliūgo puseles ir dar kepkite
apie 25–30 minučių, kol bus minkštos.
Iškeptas moliūgo puseles papuoškite
kapotomis petražolėmis.
IMBIERINIS SPANGUOLIŲ
PYRAGAS V
vidutinis | 4 asm. | 1 val.
160 g imbierinių sausainių
100 g graikinių riešutų
4 šaukštai rudojo cukraus
5 šaukštai ištirpinto sviesto
Įdarui:
400 g šviežių arba šaldytų spanguolių
100 ml vandens
300 g cukraus
3 dideli kiaušiniai
3 kiaušinių tryniai
žiupsnelis druskos
1 šaukštelis malto imbiero
130 ml citrinos sulčių
60 g sviesto
Papuošimui:
cukruotų spanguolių
čiobrelių arba rozmarino
džiovintų imbiero gabalėlių
1. Imbierinius sausainius, graikinius
riešutus ir cukrų surinkite su virtuviniu
kombainu iki trupinių. Supilkite ištirpintą sviestą į trupinius ir išmaišykite.
2. Imkite 28 cm kepimo formą, paskleiskite paruoštą sausainių pagrindą. Dėkite
į įkaitintą 180°C orkaitę ir kepkite apie
10-12 minučių. Iškeptą pyrago pagrindą
padėkite atvėsti.
3. Į puodą suberkite spanguoles, 200 g
cukraus ir įpilkite 100 ml vandens. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir pavirkite apie
15 minučių, kol uogos suminkštės.
4. Išvirtas uogas sutrinkite su virtuviniu
kombainu iki vientisos masės.
5. Atskirame inde išplakite kiaušinius
ir trynius. Kiaušinių masę pagardinkite
imbieru.
6. Kiaušinių masę įmaišykite į spanguolių tyrę ir nuolat maišydami pakaitinkite
ant kaitros, kol masė ims tirštėti. Būkite
atsargus, kad nepervirtų ir netaptu
kiaušiniene.
7. Į paruoštą įdarą sudėkite kambario
temperatūros sviesto kubelius. Išmaišykite iki vientisos masės, supilkite ant
sausainių pagrindo ir palikite sustingti.
8. Pyragą papuoškite cukruotomis spanguolėmis, čiobrelių, rozmarino šakelėmis, džiovintais imbiero griežinėliais.