Gian Luca Demarco:
lietuviškai itališkas ruduo
Jei manote, kad ruduo yra niūrus metų laikas, kurį tiesiog norisi praleisti, tai pabendravę
su šefu Gian Luca Demarco greitai pakeistumėte nuomonę. Jam ruduo - tai spalvos,
derlius ir gausybė skonių. Kodėl tuo nepasidžiaugus?
kad rugsėjo 1-ąją visa šalis tarsi atsibunda ir
prasideda tikras gyvenimas: skubėjimas, vaikų
vežimas į mokyklą ir t. t.
Luca, pakalbėkime apie rudenį Italijoje ir
Bulvės ir moliūgai – mėgstami visų. O kas dar
Lietuvoje. Kuo jie panašūs?
atsiduria jūsų virtuvėje?
Mano namuose, Italijoje, ruduo - tai derliaus
Mane džiugina, kad Lietuvoje yra ingredientų,
metas. Tiesa, jis kiek kitoks nei Lietuvoje:
O kokie patiekalai jums asocijuojasi su
nuimame vynuogių, figų, įvairių daržovių derlius.
Kai ateina rugsėjis, prasideda tikrasis piko
kurių Italijoje tektų paieškoti. Rudenį mano
namuose atsiduria pastarnokai, juodieji ridikai, iš
kurių vaikams gaminu traškučius.
rudeniu?
metas ūkiuose, soduose ir daržuose. Žinoma, ir
Man atrodo, kad ruduo šefui – vienas
geriausių metų laikų. Visko tiek daug! Bet
labiausiai po vasaros esu pasiilgęs sriubos, to
šilto ir malonaus jausmo ją valgant. Sriuba
tikrai pradžiugina kasdienybę. Dar ruduo -
„gnocchi" metas. Jau turime gerų bulvių,
Lietuvoje rudenį pasipila gėrybės!
Pakalbėkime apie konservavimą. Koks ruduo
be jo? Ar italai taip pat stoja prie stiklainių ir
O kuo skiriasi ruduo Lietuvoje?
ruošiasi žiemai?
Man Lietuva yra viena iš nedaugelio vietų,
Konservavimas Italijoje prasideda jau rugpjūčio
pabaigoje. Pirmiausia į stiklainius keliauja
pomidorai, tuomet įvairūs džemai ir daug
kitų gėrybių. Tačiau priešingai nei Lietuvoje,
kur ruduo apskritai yra ir jis toks gražus. Štai
moliūgų, kurie man tikras rudens simbolis,
o iš jų abiejų pavyksta pagaminti nuostabius
virtinukus. Rudenį lėkštėje galima matyti
visas spalvas!
Italijoje mes, galima sakyti, iš vasaros iškart
pereiname į žiemą, o Lietuvoje dar turime laiko
pasidžiaugti gamta. Tiesa, man pačiam atrodo,
konservavimas yra visos šeimos reikalas. Visi
6